Het doel: uitval en onnodige demontage voorkomen en kosten drukken

De freesmachine van Fokker is door een combinatie van hoge toerentallen en het te bewerken materiaal lastig te monitoren. Preventief onderhoud bleek vaak voorbarig, maar kwam in enkele gevallen te laat. Inmiddels stuurt de Beegle een melding naar de monteur als er onderhoud nodig is. Planmatig onderhoud zorgt nu voor minder slijtage en productie uitval.


Technische uitdaging

Ongewenste stilstand en slijtage van de freesbank veroorzaakten uitval van de freesmachine. Het bleek in de praktijk lastig om op tijd te bepalen wanneer een kritisch machineonderdeel uitviel. Dit kwam door de hoge toerentallen van de freesbank in combinatie met het te bewerken materiaal.

De kritische machineonderdelen in deze freesbank zijn de hoofdlagers en de hefschroefspindels. Deze werden preventief vervangen, maar dit bleek vaak te vroeg en soms te laat. Buiten het feit dat preventieve vervanging kosten met zich meebrengt doet onnodige demontage van onderdelen de machine geen goed.

 

 • Preventief onderhoud bleek vaak voorbarig, maar kwam in enkele gevallen te laat
 • De freesmachine van Fokker is door een combinatie van hoge toerentallen en het te bewerken materiaal lastig te monitoren
 • Continue aanwezigheid van een monteur is niet mogelijk
 • Extra kosten door te vroege / late vervanging van onderdelen


De oplossing: data gedreven machine onderhoud

Samen met het Fokker projectteam hebben wij de Beegle getest en aangetoond dat de Beegle aan alle gestelde eisen voldoet. De Beegle is met de ultrasoon sensoren gemonteerd op de hefschroefspindels en de hoofdlagers. Het vooraf ingestelde vooralarm is ingesteld op 30dB en de interventiewaarde is ingesteld op 50dB. Wanneer de interventiewaarde bereikt wordt krijg de dienstdoende monteur een melding op zijn mobiel. Op dat moment is de kritische grens nog niet bereikt, maar kan er wel actie ondernomen worden. De alarmwaarden kunnen flexibel worden aangepast in MyBeegle.


Het resultaat met de Beegle

De Beegle monitort de machines van Fokker Hoogeveen inmiddels ruim een jaar en de resultaten zijn goed. Er is inzicht in het gedrag van de hefschroefspindels en de hoofdlagers dankzij de ultrasoon sensoren. Het preventief vervangen van machineonderdelen is niet langer nodig. Dit gebeurt nu planmatig. Daarnaast is het door de gedetailleerde data-analyse mogelijk om toekomstige uitval te voorspellen met als doel dit te voorkomen.

De Beegle werkt ook als diagnose gereedschap. In de praktijk betekent dit dat de Beegle niet steeds aangesloten hoeft te zijn. Op geplande momenten kan de Beegle worden aangesloten op een machine of machineonderdeel voor tijdelijke monitoring. Bijvoorbeeld enkele weken voor een gepland machine onderhoud. Hiermee krijgt de technische dient een reëel beeld van de huidige stand van zaken. Onderhoud en het eventueel vervangen van onderdelen kan zo gepland worden.


De specificaties van de BeegleXL10B

Deze Beegle heeft 10 ultrasoon sensoren en is bedraad uitgevoerd met een extra display. Dit extra display maakt het voor de technische dienst mogelijk om live bij de machine mee te kijken naar het kritische machineonderdeel. Doordat er een mobiele variant van de Beegle is ingezet kan het monitoringsysteem eenvoudig van machine of machineonderdeel gewisseld worden.

MyBeegle

Wanneer de machine een vooraf ingestelde interventiewaarde overschrijdt geeft de online applicatie MyBeegle een melding aan het projectteam, waar de technische dienst onderdeel van uitmaakt. De monteur ziet op zijn smartphone wat de status van de machine is. Hierdoor hoeft hij niet steeds aanwezig te zijn bij de freesbank, maar kan hij op afstand een controle uitvoeren.

Een ander bijkomend voordeel van MyBeegle voor Fokker is de mogelijkheid tot gedetailleerde data-analyse. De data in MyBeegle blijft minimaal een jaar bewaard en kan geëxporteerd worden naar Excel. 

 

 • In samenwerking met het projectteam zijn de eisen bepaald waar de Beegle aan moet voldoen.
 • Bij overschrijding van een interventiewaarde is een voor-alarmering vereist.
 • De data en voor-alarmeringen moeten op elk (mobiel) device beschikbaar zijn.
 • De bediening moet eenvoudig zijn.
 • De Beegle kan zonder aanpassingen op elk deel van de freesbank geïnstalleerd worden.
 • De Beegle moet eenvoudig van machineonderdeel kunnen wisselen.
 • De bestaande sensoren op de machine moeten ook aansluiten op de Beegle.
 • De data moet in de Cloud opgeslagen zijn.
 • De Beegle moet machine en softwaresysteem onafhankelijk zijn.
 • De Beegle moet standalone functioneren zonder embedded software.

Bekijk ook onze referenties

The Wash carwash Technische uitdaging: plotselinge stilstand en uitval van kritische machine onderdelen voorkomen
Lees verder
Rioolwaterzuivering Technische uitdaging: voorkomen van vastlopen van de wateropvoerschroef voor de rioolwaterzuivering
Lees verder
Cement verwerking Technische uitdaging: voorkomen van vroegtijdige vervanging van lagers in de cement-vermaalinstallatie.
Lees verder