Het doel: voorkomen van vastlopen hoofdas en van stilstand machine

Om onduidelijke redenen liep de vleespomp van Zwanenberg Foodgroup Almelo vast. Preventief onderhoud moest dit verhelpen, maar kon stilstand niet voorkomen. De Beegle heeft inzicht gegeven in de reden van het technisch falen. De technische dienst krijgt nu een melding als interventiewaarden in de machine bereikt worden die technisch falen veroorzaken.


Technische uitdaging

In de productielijn staat één vleespomp die vlees verpompt naar de vulmachine voor het vullen van blikken. Dit is een kritische machine omdat het consumptievlees klaar is en de blikken snel gevuld moeten worden. Voorheen kwam het voor dat zonder zichtbare oorzaak de machine onverwachts stopte op het moment dat het vlees verpompt werd. Na onderzoek bleek dat de lagering van de hoofdas vastliep.

Om de plotselinge uitval te beperken vond halfjaarlijks preventief een revisie van de hoofdlagers plaats. Dit betekende een dag stilstand en kosten van materiaal en montage uren. Aanvullend werd extra gesmeerd met vet. Maar het gaf de technische dienst niet het gewenste resultaat. Er was nog geen duidelijkheid waarom en wanneer de hoofdas vastliep en het preventieve onderhoud kon stilstand niet voorkomen.

 

 

 

 • Zonder zichtbare oorzaak stopt de machine
 • Preventieve vervanging van onderdelen zorgt voor hogere kosten
 • Ondanks preventief onderhoud bleef de stilstand ontstaan
 • Geen mogelijkheid voor 24/7 aanwezigheid van een monteur


De oplossing: data gedreven machine onderhoud

Het 24/7 monitoren van het kritische machineonderdeel, terwijl de vleespomp draait, geeft inzicht in het technische falen. De gecombineerde waarden van geluid, temperatuur en toerental geven aan wanneer er afwijkend gedrag van een onderdeel plaatsvindt. We weten dat er een correlatie is tussen het toerental en de temperatuur in deze machine, maar deze zijn niet met blote oog of oor waarneembaar. Nu geeft MyBeegle een melding als alle sensoren verhoogde waarden meten.

De interventiewaardes zijn zo ingesteld dat er direct een melding komt bij afwijkende waarden. Dit gebeurt voor de machine stilstaat, zodat de monteur op tijd kan ingrijpen. Zo is het mogelijk om exact te bepalen bij welk product en op welk moment de problemen ontstaan. De technische dienst stelt met regelmaat de voor-alarmwaarden bij, om de kritische grens exact te kunnen bepalen.

“Inzicht maakt zichtbaar”.

Koen Sanders

Komt hier ook uw referentie?


Het resultaat met de Beegle

De Beegle monitort continu en zoals gehoopt heeft MyBeegle zichtbaar gemaakt wat de stilstand van de vleespomp veroorzaakte. De temperatuur rondom de glijlager liep op en dat veroorzaakte uitzetting van het materiaal. Dit was de oorzaak van het vastlopen van de hoofdas. Door te koelen is dit op te lossen, maar is er wel schade ontstaan tussen glijlager en hoofdas.

Uit testen met het smeermiddel dat gebruikt werd bleek dat de temperatuur niet onder controle kon worden gehouden. Dit is door de Beegle inzichtelijk gemaakt. Er is een switch gemaakt naar een ander smeermiddel dat de warmte beter afvoert. Dit heeft geresulteerd in een betere temperatuur afbouw. Om daarnaast de temperatuur zo constant mogelijk te houden is een autosmeersysteem geïnstalleerd. Dit heeft geresulteerd in een goede temperatuurbeheersing rondom hoofdas en glijlager. Hiermee is de oorzaak van het vastlopen van de hoofdas geëlimineerd.


De specificaties van de BeegleS3B

In samenspraak met Morskate is gekozen voor de Beegle S3B. Dit monitoringsysteem is met vier sensoren geïnstalleerd:

 • Een ultrasoon geluidssensor.
 • Twee PT-100 temperatuur sensoren.
 • Een toerentalsensor.

Via de applicatie MyBeegle kan de technische dienst inmiddels op elk moment de situatie van de vleespomp monitoren. De beschikbare data maken een analyse mogelijk van het draaien van de afvulpomp onder diverse omstandigheden. Om uitval te voorkomen zijn er interventiewaarden ingesteld die ruim voor de uitvalwaarden liggen. De technische dienst kan via MyBeegle meekijken en krijgt een melding als de alarmwaarde wordt overschreden.

Pakket van eisen

In samenwerking met de technische dienst en machinevoerders is er een functioneel pakket van eisen opgesteld voor de Beegle:

 • 24/7 monitoren van glijlager en temperatuur.
 • Eenvoudige en flexibele instelling van vooralarm-waarden.
 • MyBeegle geeft een melding bij het bereiken van de alarmwaarden.
 • Er moet wekelijkse een update van de waarden in MyBeegle staan.
 • De Beegle moet een onafhankelijk softwaresysteem hebben.
 • Uitbreidingsmogelijkheden voor meerdere sensoren moet mogelijk zijn.

Bekijk ook onze referenties

The Wash carwash Technische uitdaging: plotselinge stilstand en uitval van kritische machine onderdelen voorkomen
Lees verder
Rioolwaterzuivering Technische uitdaging: voorkomen van vastlopen van de wateropvoerschroef voor de rioolwaterzuivering
Lees verder
Cement verwerking Technische uitdaging: voorkomen van vroegtijdige vervanging van lagers in de cement-vermaalinstallatie.
Lees verder